sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein finns i sojabönan och har sitt ursprung från Östasien. Sojabönan tillhör ärtväxterna och är bland annat rik på det vegetabiliska proteinet sojaprotein som faktiskt utgör hela 39 % av sojabönan. Protein är en viktig beståndsdel i kroppen som bland annat fungerar som kroppens byggstenar och hjälper till i processen att bilda enzymer, hormoner och har även flera viktiga funktioner när det gäller upprätthållandet av immunförsvaret.

Proteiner består av aminosyror och nio av dem måste kroppen få i sig genom mat eller kosttillskott. Sojaprotein innehåller alla de essentiella aminosyrorna som kroppen måste få i sig utifrån och detta talar starkt för att sojaprotein är en fantastisk produkt när det gäller näringsinnehåll. Sojaprotein finns så klart i sojaprodukter men finns även som kosttillskott.

Exempel på Sojaprotein

Self Omninutrition Soy Protein

Soy Protein från Self Omninutrition är ett fullvärdigt protein och är ett utmärkt alternativ för vegetarianer, eller om du vill helt undvika laktos i din kost.

Core Soy Protein

Core Soy Protein är ett proteintillskott baserat på rent vegetabiliskt protein från soja. Core Soy Protein är ett perfekt sojaprotein för dig som vill påskynda din återhämtning och uppbyggnad av muskelmassa efter träningen.

Pro Nutrition ISO Soy

ISO Soy är ett sojaproteinisolat med hög proteinhalt som är helt fritt från fett och kolhydrater från Pro Nutrition. Soja är ett vegetabiliskt protein och ett mycket bra alternativ för dig som är vegetarian eller om du vill undvika laktos.

Vad är fördelarna med sojaprotein?

De flesta produkter har både för- och nackdelar och sojaprotein har övervägande fördelar. Det genomförs kontinuerligt forskning på bland annat sojaprotein och idag finns det starka belägg och vetenskapliga grunder som pekar på att sojaprotein reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och även fungerar förebyggande för att utveckla cancer.

Det har visat sig att sojaprotein har god effekt på det goda kolesterolet och att även blodfetterna minskar vid användning av sojaprotein. Andra användningsområden som har terapeutisk positiv effekt är minskad benskörhet, viktreducering vid övervikt och lindrandet av PMS-symtom genom att reglera kroppens hormonnivåer. Alla dessa positiva effekter talar sitt tydliga språk om varför sojaprotein är hälsosamt och kan ses som ett naturligt val av proteintillförsel.

Hur får jag i mig sojaprotein?

När du vill få i dig sojaprotein genom livsmedel ska du välja mjölk, yoghurt, grädde, olja och sås som är framställt av sojabönor men du kan även välja tofu, miso, tamari, gröna sojabönor eller sojakött. Soja har en säregen smak som man kan lära sig att tycka om men du kan också hoppa över intaget av alla dessa produkter och istället satsa på kosttillskott av sojaprotein.

Ibland kan det vara svårt att få i sig den rätta mängden sojaprotein enbart genom livsmedel och det är då som kosttillskott med sojaprotein ska övervägas. Idag finns det en rad olika kosttillskott att välja på och det är viktigt att inte enbart koncentrera sin kost på kosttillskott utan att hitta en mix av en balanserad kost och kosttillskott. Ibland blir man tvungen att välja vilka kosttillskott som man ska satsa på och då är verkligen sojaprotein ett självklart val.

Sojaprotein som kosttillskott är ett lättlösligt pulver som du kan blanda med olika typer av vätska eller tillsätta i maten. Det går bra att tillsätta en smaktillsats och drick den gärna väl kyld så smakar den som bäst.

När behöver du extra proteintillförsel?

Ibland kan det vara svårt att veta när det är dags att satsa på ett kosttillskott men det finns några enkla regler som du kan gå efter. Hur ser din vardag ut? Tränar du mycket? Hinner du laga näringsrik mat varje dag? Vill du leva hälsosamt och mota ovälkomna sjukdomar?

Många lever idag ett väldigt stressigt liv och det är många saker som måste hinnas med under en dag. Att träna är väldigt viktigt för att kroppen ska må bra och oavsett hur stressad du är, är det till fördel om du kan ge dig själv regelbunden träningstid. Dygnets begränsade timmar gör det ibland svårt att hinna med att laga näringsriktig kost och därför kan du tryggt luta dig mot sojaproteinets fördelar.

Sojaproteinet hjälper dig att få en fullgod tillförsel av protein som dessutom är vegetabilisk. Sojaproteinets fördelar med att vara ett helt vegetabiliskt protein är att det är väldigt lämpligt för vegetarianer och veganer men även för dig som vill reducera intaget av animaliska produkter.

Högt hälsovärde

Sojaprotein har bevisligen ett högt värde när det gäller en god hälsa. I stora delar av Asien äter befolkningen regelbundet mer sojaprodukter än vad invånare i västvärlden gör. Forskningsstudier har visat att asiater i större utsträckning har mindre välfärdssjukdomar och mindre förekomst av cancer. En av anledningarna till den minskade förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar i Asien är sojaproteinets kolesterolsänkande egenskaper vilket absolut ska värdesättas.

Även det amerikanska läkemedels- och födoinstitutet FDA (Food and Drug Administration) har påvisat de positiva effekterna av att konsumera soja och sojaprotein och deras uttalanden om sojaprotein finns att läsa i den ansedda tidskriften The Lancet (1995;345:1529-32). När du använder dig av kosttillskott är det viktigt att du även fokuserar på att äta balanserat. För att du ska kunna dra nytta av sojaproteinets fördelar ska du konsumera det i måttliga mängder och inte under en lång tid.

Konsumtion av Sojaprotein

Det är bättre att konsumera sojaprotein under några tillfällen varje vecka, låt säga på bestämda veckodagar, och hålla sig till detta intervall. Om du använder sojaprotein som ett muskelbevarande medel rekommenderas att du skiftar intag av proteintillförsel till exempel mellan sojaprotein och vassleprotein.

Många personer är idag tyvärr drabbade av laktosintolerans vilket betyder att de inte kan tillgodogöra sig mjölkproteinets goda egenskaper. I dessa situationer är sojaproteinet guld värt. Sojaproteinet är ett fullvärdigt proteinlivsmedel och innehåller nödvändiga aminosyror som kroppen inte själv kan bilda och är därför ett ypperligt val för personer som är laktosintoleranta eller som vill reducera intaget av mjölkprodukter. Det finns studier som pekar på att vissa beståndsdelar i mjölken kan orsaka ohälsa och därför kan det ses som ett naturligt val att välja sojaprotein framför mjölk.

Träning är förenat med energiåtgång och kroppen behöver snabbt ersättas med dessa förluster. Många siktar in sig på att enbart dricka vatten som åtgärd vid hög förbränning av energi men det hjälper tyvärr inte. Vatten är givetvis bra att dricka under och efter ett träningspass men du kan också behöva förse kroppen med näringsämnen som till exempel protein.

Byggstenar

Kroppens byggstenar behöver verkligen fyllas på när du sportar eller utför andra fysiskt krävande aktiviteter. Sojaprotein är ett perfekt val av proteintillförsel som dessutom är lätt att ha med sig i träningsväskan eller att ta ett glas av på kvällen. Sojaprotein hjälper dig att maximera dina musklers tillväxt och förhindrar även nedbrytningen utav dem.

Kroppen är en komplicerad mekanism och det är otroligt många faktorer som samverkar för att kroppen ska fungera optimalt och kunna tillgodogöra sig alla näringsämnen. Vid intensiv träning ska du räkna med att kroppens behov av protein ökar och därför behöver du ge den detta tillskott.

För en icke idrottande individ, oavsett kön, beräknas proteinintaget till 0,75 gram protein/kilo kroppsvikt. Om du däremot tränar intensivt och ofta bör du öka proteintillförseln till cirka 1,6 – 2,0 gram protein/ kilo kroppsvikt. Denna rekommendation används av många elitidrottare både i Sverige och utomlands.

Gå ner i vikt med rätt protein

Det är viktigt att försöka eftersträva en hälsosam vikt eftersom detta ger dig otroligt många fördelar. Övervikt är många gånger orsaken till fysiska symtom som till exempel smärta i knä och leder, begränsad rörelseförmåga, svårt att få upp en bra kondition, sömnsvårigheter, pre-disponerad för en rad sjukdomar så som diabetes, hjärt- och kärlproblem, infertilitet, stroke, depression, magsäcksbesvär och en rad andra åkommor.

Genom att aktivt jobba för att minska din vikt hjälper du dig själv på många sätt. Tänk igenom dina kost- och levnadsvanor och gör förbättringar både när det gäller mat och fysisk aktivitet. Det kan vara ganska tufft att lägga om sina levnadsvanor och för att få hjälp på traven kan du ta till sojaprotein. Sojaprotein har nämligen visat sig vara väldigt effektivt när det gäller viktnedgång eftersom det minskar glukosupptaget i fettcellerna samt förhindrar att glukos omvandlas till fettsyror.

Dessa fysiologiska processer är värda att ha i åtanke när du vill satsa på att bli av med några ovälkomna kilon. Förutom dessa verkningsmekanismer är det kartlagt att sojaprotein kan påverka samspelet mellan insulin och glukagon som i sin tur faktiskt har en kolesterolsänkande effekt.  Genom att tillför sojaprotein till din nya livsstil gör du en mängd hälsovinster.

Förutom att du får det lättare att tappa kilon förebygger du även en rad sjukdomar och tillstånd tack vare sojaproteinets alla fördelar. Du som vill använda sojaprotein i viktreducerande syfte ska vara noga med att följa doseringsanvisningarna och inte överskrida rekommenderat intag, vilket för övrigt gäller för alla som använder sig av kosttillskott. Låt sojaproteinet visa vägen till en hälsosammare livsstil och bli av med övervikten.

Ett litet observandum

Kosttillskott är endast ett kosttillskott och får aldrig klassas som ett läkemedel. Det är sedan tidigare känt att vissa ämnen och preparat inte fungerar tillsammans och därför ska man vara uppmärksam på kombinationer som eventuellt tar ut varandras effekt eller reducerar en viss verksam substans. Det finns belägg för att sojaprotein kan interagera med läkemedlet Tamoxifen.

Tamoxifen används vid behandling av cancer och det rekommenderas inte att sojaprodukter kombineras med detta läkemedel. Tala gärna om för din läkare eller vårdpersonal att du använder sojaprotein så kan du få klartecken på om det fungerar ihop med dina läkemedel, behandlingar eller planerade ingrepp. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och att fråga först.

Fler goda resultat

Forskning är av stor betydelse när det gäller kartläggning av olika näringsämnen och hur de påverkar olika fysiologiska processer i kroppen. Vi har redan nämnt att sojaprotein är en fantastisk proteinkälla och att det har flera bevisade hälsoeffekter.

Många gånger är de vegetariska alternativen bättre än de animaliska och när det gäller sojaprotein har det visat sig genom forskning att sojaprotein är den vegetabiliska källa som har det absolut högsta näringsinnehållet. Forskare har även kunnat konstatera att gravida kvinnor som intar sojaprotein ger fostret och barnet en större motståndskraft mot sjukdomstillstånd längre fram i livet (källa Merrit R; DukeMedNews 2007:30/7).

Kosttillskottets stora fördelar

Kosttillskott kan tyckas lite onödigt och se lite tråkigt ut men du vinner många hälsoeffekter genom att använda sojaprotein som kosttillskott jämfört med det protein som du får i dig från rena sojaprodukter. Om du planerar att använda sojaolja är det viktigt att du undviker att hetta upp den. Det har nämligen visat sig att uppvärmd sojaolja bildar farliga transfetter och då försvinner de positiva hälsoeffekterna.  Ibland är det bra att fördjupa sig i vad ett eller flera ämnen gör i kroppen och hur de reagerar vid vissa processer.

För att stärka dina hälsoeffekter är det betydligt bättre att du får i dig sojaprotein från livsmedel eller genom kosttillskott.

Det finns även fakta som bekräftar att sojaprotein ökar kroppens insulinliknande tillväxtfaktor – IGF-1 – vilket är ett intressant faktum för dig som är intresserad av att bygga upp dina muskler. Ökningen av IGF-1 ses hos både män och kvinnor men hos kvinnorna ses den efter klimakteriet.

Du som vill behålla din muskelmassa och samtidigt bygga på den kan göra det med hjälp av sojaprotein. Kliniska studier har påvisat att sojaprotein har en förmåga att som enskilt ämne isolera 1,5 gram per kilo kroppsvikt vilket gör att efter två månaders konsumtion av sojaprotein har kroppsmassan ökat med cirka 2,5 kilo och även bidragit till att öka din uthållighet och minska på utmattningen.

Dessa fantastiska resultat gör det verkligen värt att överväga sojaprotein som ett naturligt tillskott till din träning. För att säkerställa resultatet med den ökade muskelmassan har en kontrollgrupp deltagit i samma studie. Kontrollgruppen fick inte något tillskott av sojaprotein men fick utöva samma fysiska övningar och resultatet var tydligt. Endast gruppen som använde sig av sojaprotein ökade muskelmassan och uthålligheten.

Det kan tyvärr vara ganska dyrt att leva ett hälsosamt liv eftersom många hälsofrämjande livsmedel kostar relativt mycket. Till detta kommer även dyra kostnader för gymkort och träningskort som är nödvändiga att betala för att du ska få använda träningsfaciliteterna. Det går att leva hälsosamt samt bygga upp bra träningsmetoder och rutiner genom att välja billiga alternativ.

Fördelen med sojaprodukter är att de är relativt billiga och samma sak gäller för sojaprotein. När du har tillgång till billiga och hälsofrämjande kosttillskott blir det dessutom roligare att träna. Om du känner att ett gymkort eller en annan träningsavgift gör för stort hål i din budget kan du utnyttja många av de kostnadsfria utegym som finns på många orter och i anslutning till friluftsområden.

Promenader, lyfta skrot i garaget, simma, cykla och många andra träningsformer är relativt billiga och ibland helt gratis och i kombination med billigt kosttillskott i form av sojaprotein blir hälsovinsterna stora och hålen i plånboken små.
Ibland kan det dock vara både inspirerande och roligt att träna på gym och att träna tillsammans med andra. Att träna i grupp som till exempel inom cross fit kan fungera som en perfekt träningsmotivation.

När kompisarna hänger på gymmet vill du inte komma på efterkälken med träningen utan ansluter hellre till gruppen än att ligga hemma på sofflocket. Genom att sporra varandra till en hälsosammare livsstil och en ökad fysisk uthållighet ger du dig själv många hälsovinster som du har nytta av i vardagen, oavsett vad du företar dig.

Det har cirkulerat en del rykten om att sojaprotein har en negativ inverkan på spermakvalitet men det finns i nuläget inga som helst vetenskapliga belägg för detta och därför inte heller någon anledning till oro.

Prova nya vägar

Många gånger fortsätter vi våra liv i invanda mönster eftersom det känns tryggt och säkert. Väldigt ofta kan det vara både fysiskt och mentalt stimulerande att prova någonting nytt. Ibland får vi nys om nya rön, hör att kompisar har börjat på en ny aktivitet, att någon i vår omgivning satsar stenhårt och målmedvetet på en ny diet osv.

Alla dessa saker och mer därtill kan få många av oss att stanna upp och titta oss i spegeln och undra om det inte är dags för oss själva att ta in lite förändringar i livet. Det är nästan alltid värt ett försök. Gillar man det inte är det ju bara att backa tillbaka till sin gamla livsstil. Ett sätt att förändra livsstilen är att göra kostförändringar som främjar hälsan och stärker immunförsvaret. Sojaprotein är ett ypperligt val när du vill att det ska hända någonting. Med sojaprotein får du både synbara förändringar och ett långsiktigt förebyggande av välfärdssjukdomar.

De synbara förändringarna består av att din kropp förändras och förändringarna är lite beroende på vilken indikation som du väljer att använda sojaproteinet till. Vill du gå ner i vikt kommer dina kilon sakta men säkert att försvinna men det är också viktigt att veta att en god karaktär i form av avhållande från söta saker och ökad fysisk aktivitet också är avgörande.

Vill du satsa på en snygg kropp med synliga muskler kommer ett tillägg med sojaprotein att hjälpa dig. Samtidigt som du tränar och ökar dina prestationer kommer muskelmassan att både bibehållas och växa. Sojaprotein har väldigt lång hållbarhet och bör förvaras torrt. Ta för vana att alltid förvara kosttillskott utom räckhåll för barn. Även om kosttillskott inte klassas som läkemedel ska de intas med försiktighet och är nästan alltid endast avsedda för vuxna såvida inga andra rekommendationer föreligger.

När du siktar på att öka din träningsintensitet som till exempel inför en tävling eller ett lopp kan du behöva göra kostomläggningar flera veckor före tävlingsdatumet. Genom att öka proteintillförseln kommer du att ha stora chanser att hålla en jämn takt genom hela loppet utan att känna att reserverna börjar ta slut när du endast är halvvägs.

Satsa på ökad proteintillförsel med hjälp av sojaprotein. Detta ger dig stora träningsvinster och är på samma gång är ett hälsosamt val för kroppen eftersom det innehåller nödvändiga aminosyror. Livsstilsförändringar märks sällan på en eller ett par dagar utan det är viktigt att du tar dig tid att genomföra förändringar och sakta men säkert kommer du att uppleva alla de positiva vinster som sojaprotein för med sig.

Precis som med all sorts ny mat eller kosttillskott är det viktigt att börja i små portioner för att successivt vänja kroppen. Det finns en liten del av befolkningen som har en uttalad allergi mot sojaprodukter men det behöver inte alltid gälla sojaprotein. Det är däremot många fler som har utvecklat en laktosintolerans och ser sojan som den främsta räddaren för att tillgodose kroppens dagliga proteinbehov.

Av hela kroppens dagliga energibehov kommer cirka 10 – 20 % från proteinkällor och då är det viktigt att välja hälsosamma sådana.

”Om du känner dig osäker på hur stort proteinintag du behöver ge din kropp kan du få vägledning av din husläkare eller genom att kontakta dietist eller nutritionsspecialist som finns både inom den offentliga sjukvården men även genom privata konsultationer.”

Ett balanserat näringsintag och regelbunden motion är två grundläggande faktorer som får kroppen att må bra. Ibland är det svårt att känna sig motiverad men med tanke på alla de positiva hälsovinster som finns med att leva hälsosamt bör det ses som en självklarhet att i så hög utsträckning som möjligt främja välbefinnandet.

Låt sojaprotein bli en del av din hälsa – ett vegetabiliskt fullgott alternativ.